fbpx

Oświadczenie Stowarzyszenia Pielęgniarki Cyfrowe w sprawie pielęgniarek z Lublina

Stowarzyszenie Pielęgniarki  Cyfrowe z całą mocą popiera pielęgniarki z Wojewódzkiego  Szpitala    Specjalistycznego    im.   Stefana   Kardynała   Wyszyńskiego w Lublinie w ich staraniach o podniesienie płac oraz zwiększenie obsady pielęgniarskiej na dyżurach.

Ponadto chcemy zaznaczyć, że pieniądze nie rozwiązują wszystkich problemów naszej grupy zawodowej. Braki w obsadzie dyżurów są rażące i nie do zaakceptowania.

Jednocześnie pragniemy stanowczo podkreślić, że słowa dyrektora Gabriela Maja
o nadchodzących na mocy prawa podwyżkach o 1600 zł brutto nie są prawdą, ponieważ kwota, jaką otrzymają pielęgniarki w ramach dodatku ministerialnego wyniesie 400zł brutto brutto względem poprzedniego roku. W przeliczeniu na realny zysk pielęgniarek jest to 230zł netto w stosunku do roku poprzedniego.

Wzywamy do działań na rzecz zwiększenia ilości pielęgniarek na dyżurach i zapewnienia bezpieczeństwa pacjentom oraz personelowi.

( źródło wypowiedzi Dyrektora Gabriela Maja www.rynekzdrowia.pl )

Pismo zostało wysłane jednocześnie do Kancelarii Szpitala.

Stowarzyszenie Pielęgniarki Cyfrowe
Dział